Formula Student seizoen 2014-2015 (deel 2)

September 10, 2015

De DUT 15

Begin september 2014 is de projectorganisatie FSTeamDelft 2015 ingekleurd. Het “book of rules” wordt van buiten geleerd en met een rulestest getoetst.
De opdrachten worden afgebakend, de deadlines vastgelegd. Ik ga de hardware van het AMS (Accumulator Management System) ontwerpen. En vanaf dat moment komt alles in het teken van: we moeten winnen. Compromissen in de zin van kwaliteit zijn niet aan de orde; only the best counts.

 

Als TU-student krijg je voor het eerst in je leven te maken met een professioneel ontwerp- en productieproces. Mijn AMS krijgt vorm in een aantal PCB’s (Printed Circuit Board). Sponsor en partner is tbp en VPS. Om te kunnen voldoen aan fabricage- en planningseisen van tbp wordt menige nacht doorgewerkt. Zo kunnen nieuwe specificaties bij aanvang van een nieuwe werkdag door tbp tijdig worden verwerkt. EE bij TU-Delft voorziet helaas niet in het ontwerpen en produceren van een PCB en welke keuzes en randvoorwaarden daarbij komen kijken. Een onschatbare ervaring dus voor een jonge EE-student.

 

Na het testen en goedkeuren van alle geleverde PCB’s is mijn opdracht zo goed als vervuld. Dit betekend echter niet dat er niks meer te doen is. Mijn collega Tim en ik zetten onze schouder onder het produceren van de twee accu’s voor de DUT15. Dit betekend 288 lithium polymer cellen laser-lassen per accu, lamineermallen voorbereiden, accu-modules lamineren en nog veel meer. Een tijdrovend karwei.

 

De competitie 2015

De competitie vindt plaats in de zomermaanden juni tot augustus. Silverstone is de eerste. Het is een serieuze wedstrijd op zich, maar wordt door ons Delft toch gezien als een warmloper voor de competitie in Duitsland, een maand later. We winnen enigszins gelukkig; maar voor de tweede achtereenvolgende keer.
Eind juli volgt Hockenheim. Zelf kom ik een paar dagen later: ik wil nog een tentamen afleggen waarvoor ik eerder dat jaar geen tijd had. De tentamenplanning is echter onverbiddelijk en houdt geen rekening met de FS competitie.

 

 

 

Eigenlijk krijgen wij als Delft al bij de E-scruteneering het grootste compliment. Hij komt van de scrutineers, wanneer discussie ontstaat over iets waarbij wij op de rand van het rulesbook hebben geacteerd. Waar andere teams wegkomen met een opmerking moeten wij aanpassingen doorvoeren: “You’re Delft. You can fix it”.

 

Mijn zorg is dat de temperatuur van de accu na de Endurance niet te hoog oploopt en door de jury zal worden afgekeurd met diskwalificatie als gevolg.
Onze DUT 15 wordt na een zenuwslopende competitie uiteindelijk winnaar.

 

De laatste competitie is op de Red Bull Ring. Ik ben niet mee geweest. De DUT 15 viel halverwege de endurance stil. De buitentemperatuur was 36 graden en dat was te warm voor onze accu. En het denken in oplossingen is dan al lang begonnen. Zodoende meld ik mij aan voor het ontwerpen van een betere accu voor de DUT16. De rulestest heb ik inmiddels alweer met succes afgelegd.

 

Waarom winnen wij 4 van de 5 laatste competities in Duitsland?

Het is niet omdat Delft het grootste budget heeft: andere teams hebben bijvoorbeeld overduidelijk betere maaltijden dan wij en betere kwaliteit teamkleding. Nee. De overheersende mening is dat TU Delft met een bewezen concept als de project-organisatie effectief gebruik maakt van alle geboden faciliteiten (waaronder de D:DREAM hal) wat hen beter maakt. En dat op de opgedane ervaring steeds verder wordt gebouwd.
Zijn wij Delft ergens zwak in? Jazeker. Kijkend naar de Nuna en naar de PR van projecten van UT en TU/e kan worden geconcludeerd dat het imago van de FS te mager is. Dat kan op termijn een gevaar vormen voor de continuïteit van sponsoring op langere termijn.

Share on Facebook
Share on Twitter
Please reload

Recent Posts

January 24, 2018

December 26, 2017

December 23, 2017

December 20, 2017

December 9, 2017

December 1, 2017

Please reload

Archive
Please reload

Search By Tags
Please reload

Follow Us

© 2019-2020 by Formula Student Team Delft

  • Facebook - White Circle
  • Twitter - White Circle
  • Instagram - White Circle
  • YouTube - White Circle
  • LinkedIn - White Circle