De drukste minor die je kunt doen

March 10, 2016

Mijn naam is Gert Spek, en ik zit in het 4e jaar van Technische Informatica.

Omdat ik na twee jaar van vooral theoriekennis graag ook de praktijk wilde leren kennen heb ik vorig collegejaar ervoor gekozen om mijn minor bij Formula Student Team Delft te doen. Dit team van ongeveer 70 studenten doet nu voor de 16e keer mee aan de Formule Student competitie. Het doel van deze competitie is om in 9 maanden tijd een formule style race auto te ontwerpen, te bouwen en natuurlijk te racen tegen teams van over de hele wereld.

 

Voor de DUT15 heb ik de software van de Electronic Control Unit (ECU) geschreven. Aangezien dit als het ware het brein van de auto is, stuur je vrijwel alle systemen aan. Zo krijgt de ECU alle data van de sensoren en de accu binnen. Deze data moet dan in de Control Systems worden gevoerd, die ook op de ECU draait. Zo kan berekend worden hoeveel vermogen naar elk van de vier motoren moet worden gestuurd. Het is vervolgens de taak van de software om te zorgen dat deze data wordt ingevoerd in de motor controllers. Daarnaast moet de ECU alle data loggen en verzekeren dat de auto veilig blijft om te rijden.

 

Het is geweldig om zo’n complex systeem van elektrotechnische, mechanische onderdelen en software te kunnen integreren. Zo konden we laatst de ECU aan de motorcontrollers koppelen om de eerste keer de motoren aan te sturen. En als diezelfde motoren dan na wekenlang software schrijven ineens beginnen te draaien, geeft dat een echte kick.

 

Toen ik mij vorig jaar aanmeldde voor het team en de minor verwachtte ik vooral nog meer en beter leren te programmeren, hoewel ik daar ook merendeel van de tijd in is gaan zitten heb ik daarnaast ook de mechanische kant van het project leren kennen en bijvoorbeeld een draai- en freescursus gehad. Vooral heb ik geleerd hoe het is om in een team te werken en hoe je alle verschillende systemen samen kunt laten werken.

 

Ook al is de minor bij het team zo’n beetje de drukste minor die je kunt doen, krijg je er ongelofelijk veel kennis en ervaring voor terug. Ik heb het eerste semester een zeer drukke maar ook zeer leuke tijd gehad en had het absoluut niet willen missen. Aangezien ik de software, maar ook vooral de auto helemaal af wil zien heb ik er zelfs voor gekozen om ook het tweede semester full-time door te gaan bij het team. Tegenwoordig ben ik nog steeds software parttimer.

 

Share on Facebook
Share on Twitter
Please reload

Recent Posts

January 24, 2018

December 26, 2017

December 23, 2017

December 20, 2017

December 9, 2017

December 1, 2017

Please reload

Archive
Please reload

Search By Tags
Please reload

Follow Us

© 2019-2020 by Formula Student Team Delft

  • Facebook - White Circle
  • Twitter - White Circle
  • Instagram - White Circle
  • YouTube - White Circle
  • LinkedIn - White Circle